Η νικοτίνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Υπάρχουν είδη ηλεκτρονικού τσιγάρου στα οποία οι υδρατμοί δημιουργούνται με τη χρήση ειδικού υγρού εμπλουτισμένου με αρωματικές ουσίες, χωρίς συγκέντρωση νικοτίνης. Αυτό το είδος είναι ιδανικό για καταναλωτές που δεν είναι χρήστες συμβατικού καπνού. Πλην όμως, ένα υψηλό ποσοστό χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελείται από συμβατικούς καπνιστές που αναζητούν βοήθεια στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος και οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως υποκατάστατο του συμβατικού.

Η αντίδραση των διαφόρων χρηστών στην προσλήψη νικοτίνης ποικίλλει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Η ισχύς του επιπέδου νικοτίνης του ηλεκτρονικού τσιγάρου μετράται σε χιλιοστόγραμμα νικοτίνης σε διάλυμα χιλιοστόλιτρου. Όπως είναι λογικό άλλη ποσότητα νικοτίνης θα προτιμήσει σε γενικές γραμμές ένας χρόνιος καπνιστής και άλλη κάποιος που καπνίζει ελαφρά ή και περιστασιακά. Εάν κάποιος είναι αρχάριος χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου ενδείκνυται η δοκιμή διαφόρων ειδών, πρίν καταλήξει σε αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.

Ο οδηγός που παρατίθεται πιο κάτω ίσως φανεί χρήσιμος σε κάποιους χρήστες ή επίδοξους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Κατηγορίες ηλεκτρονικού τσιγάρου με βάση την περιεκτικότητα σε νικοτίνη:

  • Μηδενική νικοτίνη ή περιεκτικόητα 0 mg / ml: Το είδος αυτό είναι ιδανικό για τους χρήστες των προϊόντων που θέλουν απλά να απολαύσουν το κάπνισμα, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με νικοτίνη.

  • Χαμηλής πυκνότητας σε νικοτίνη ή 4-6 mg / ml: Αυτό απευθύνεται στους χρήστες που έχουν συνηθίσει να καπνίζουν πολύ ελαφρά συμβατικά τσιγάρα, (τύπου ultra-light) και καταναλώνουν περί το μισό πακέτο την ημέρα.

  • Μεσαίας πυκνότητας σε νικοτίνη ή 11-12 mg / ml Αφορά επίσης χρήστες πολύ ελαφρών τσιγάρων, που καταναλώνουν κάτω από ένα πακέτο την ημέρα. Απευθύνεται, επίσης, σε όσους καταναλώνουν συνήθως μισό πακέτο ελαφρών ή μεσαίων τσιγάρων σε μια μέρα

  • Υψηλής πυκνότητας ή 18 mg / ml - Αυτό είναι για όσους καταναλώνουν περισσότερο από μισό πακέτο των κανονικών τσιγάρων σε μία ημέρα.

  • Έξτρα υψηλής πυκνότητας ή 24 mg / ml - Αυτό είναι για ανθρώπους που καταναλώνουν έως 1,5 πακέτο βαρια τσιγάρα την ημέρα.

  • Έξτρα – έξτρα υψηλής πυκνότητας ή 36 mg / ml - Εάν καταναλώνετε περισσότερα πακέτα βαριά τσιγάρα ανά ημέρα, αυτή είναι η συνιστώμενη πυκνότητα νικοτινης.

  • Μέγιστη δυνατή πυκνότητα ή 48 mg / ml - Αυτή είναι η μέγιστη δυνατη περιεκτικότητα σε νικοτίνη και απευθύνεται στους ιδιαίτερα βαρείς καπνιστές που καπνίζουν πολλά και βαριά τσιγάρα

Περιεκτικότητα των συμβατικών τσιγάρων σε νικοτίνη, ανάλογα με τη μάρκα.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη για να επιλέξει τελικά το κατάλληλο επίπεδο νικοτίνης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σχετίζεται με το ποσό της αλκαλοειδoύς χημικής ένωσης που εμπεριέχεται στη μάρκα τσιγάρων που επιλέγει ο κάθε καταναλωτής. Δεν είναι όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όμοια, όπως δεν είναι όλα τα τσιγάρα καπνού όμοια. Τυπικά, ένα τσιγάρο περιέχει περίπου 0,6 έως 3% του ξηρού του βάρους σε νικοτίνη. Συγκρίνοντας δύο τσιγάρα, ένα τσιγάρο των 100 ml θα περιέχει περισσότερη νικοτίνη από ότι το σύνηθες τσιγάρο των 84 ml.

Παρακάτω μπορεί ο υποψήφιος χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου να βρει στοιχεία για την περιεκτικότητα σε νικοτίνη των συμβατικών τσιγάρων, ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο του προϊόντος .

  • Κανονικά τσιγάρα (Marlboro κόκκινο, για παράδειγμα) έχουν περίπου 1,2 mg νικοτίνης ανά τεμάχιο. Ένα πακέτο μπορεί να δώσει συνολικά 24 mg νικοτίνης.

  • Ελαφρά τσιγάρα (Marlboro Light, για παράδειγμα) έχουν 0,7 mg νικοτίνης ανά τσιγάρο. Η κατανάλωση όλων των 20 τσιγάρων σε ένα πακέτο προσδίδει 14 mg νικοτίνης.

  • Πολύ ελαφρά τσιγάρα (Marlboro Ultra Light, για παράδειγμα) έχουν 0,5 mg νικοτίνης. Ένα πακέτο 20 τσιγάρων, θα δώσει ένα σύνολο 10 mg του αλκαλοειδούς.

Περαιτέρω, με βάση τα στοιχεία μίας επίσημης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μπορεί κάποιος, προκειμένου να αποφασίσει για τον τύπο ηλεκτρονικού τσιγάρου που πρέπει να επιλέξει, να λάβει υπόψη του τα επίπεδα νικοτίνης στη μάρκα του συμβατικού τσιγάρου που καπνίζει. Η ανωτέρω έρευνα πραγματοποιήθηκε για πάνω από χίλιες διακόσιες διαφορετικές μάρκες τσιγάρων από το 1994 έως το 1997.

Έτσι σύμφωνα με τα νούμερα της παραπάνω έρευνας:

Το Marlboro- lights έχει 0,8 mg, ενώ το κανονικό έχει 1,2 mg σε ένα τσιγάρο Το Lucky Strike – το κανονικό έχει 1,6 mg ανά τσιγάρο Νewport - lights έχει 0,7 mg, το κανονικό 1,2 mg ανά τσιγάρο Camel - lights έχει 0.9, το κανονικό έχει 1,4 mg ανά τσιγάρο Capri - Super Slim έχει 0,8 mg ανά τσιγάρο Chesterfield – full flavor έχει 1,5 mg ανά τσιγάρο Parliament- lights έχει 0,7 mg ανά τσιγάρο Salem - lights έχει 0,9 mg, το κανονικό 1,2 mg ανά τσιγάρο Basic - lights έχει 0,7 mg, το κανονικό 1,0 mg ανά τσιγάρο Kool – το κανονικό έχει 1,1 mg ανά τσιγάρο Paul Maul – το κανονικό έχει 1,7 mg ανά τσιγάρο Virginia - Slims έχει 1,1 mg ανά τσιγάρο Winston- κανονικό έχει 1,2 mg ανά τσιγάρο

Εξοικείωση με τα επιθυμητά επίπεδα νικοτίνης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Όταν έρθει η ώρα να αγοράσουμε ή να αντικαταστήσουμε το υγρό της συσκευής μας είναι πολύ σημαντικό να υπολογίζουμε σωστά το επιθυμητό επίπεδο νικοτίνης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι ένα χιλιοστόλιτρο ή ml υγρού ισούται περίπου με 20 σταγόνες. Αν το υγρό ανταλλακτικό που έχουμε προμηθευτεί έχει 24 mg νικοτίνης, μία σταγόνα μπορεί να δώσει 1,2 mg νικοτίνης (24 mg με 20 σταγόνες υγρού). Έτσι, τοποθετώντας τρεις σταγόνες του υγρού στη συσκευή σημαίνει ότι ο χρήστης θα καταναλώσει 3.6 mg της ουσίας.

Απορρόφηση της νικοτίνης.

Εκτός από τα επίπεδα νικοτίνης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ανά ποσότητα υγρού, η απορρόφηση νικοτίνης από το σώμα μας και ως εκ τούτου οι επιπτώσεις της απορρόφησης εξαρτώνται και από άλλες παραμέτρους. Όπως για παράδειγμα από την πυκνότητα του αλκαλοειδούς στο υγρό διάλυμα, την ποσότητα του ατμού που παράγεται από τη συσκευή, τη συχνότητα της εισπνοής του ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου, την ώρα της χρήσης του και την ένταση της εισπνοής κατά τη διάρκεια του καπνίσματος.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η νικοτίνη που εμπεριέχεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν καταλήγει στο σύνολό της στο σώμα του καπνιστή, ούτε και απορροφάται ασφαλώς. Αν ένα υγρό για παράδειγμα ενός ml έχει 24 mg νικοτίνης, μόνο το 40-65% θα απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Κατανόηση των ιδιοτήτων της νικοτίνης

Η νικοτίνη έχει γίνει αντικείμενο έντονων διαφωνιών και φιλονικιών. Σύμφωνα με τη γενική παραδοχή είναι πολύ εθιστική ουσία, πλην όμως από καμία έρευνα δεν έχει αποδειχθεί ως καρκινογόνος ουσία. Η νικοτίνη συνδέεται με την καλή διάθεση και για μερικούς καπνιστές, η δόση της νικοτίνης που λαμβάνουν από τα τσιγάρα τους ασκεί ευεργετική επίδραση στην μείωση του άγχους. Βελτιώνοντας τη διάθεση και δημιουργώντας ευφορία η νικοτίνη γίνεται εθιστική, αφού κάποιος τη συνδέει άρρηκτα με τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει. Παρά ταύτα είναι αυτονόητο ότι ειδικές ομάδες καταναλωτών, όπως έγκυες, θηλάζουσες, ή καρδιοπαθείς θα πρέπει να συμβουλεύονται πρώτα το θεράποντα ιατρό τους σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο πολλοί οργανισμοί υγείας επιδιώκουν αυστηρούς κανονισμούς των ηλεκτρονικών τσιγάρων, στοχεύοντας στην προστασία των καταναλωτών από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ουσίας.